Pratik bilgiler


Tavuk Yetiştiricilerine Pratik Bilgiler:
* Tavukların suluklarına zaman zaman birkaç aspirin koyun,
* Eğer kanatları düşer, veya tüyleri kabarmış bir durumda hareketsiz ise veya ayakları felç gibi yürümekte güçlük çekiyorsa: bilinki hastalanmıştır: Bu durumda diğerlerinden hemen ayırın ve güneş gören bir yere kapatın. Önüne yem ve su koyun. Sabah akşam sizin kullanmadığınız antibiyotiklerden yarım yarım yutturun. (ağzını açın ve gırtlağına doğru sokun ağzını kapatın o yutar) Antibiyotik şurup şeklinde ise enjektörle ağzına akıtın.
* Yine suyuna bir kaç aspirin koyun.
* Hastaladığında sabah akşam yarım aspirini yutturun.
* Dışarıdan yeni civciv aldıysanız sıcak bir ortamda gecelesin(bilmediğiniz veya tanımadığınız kişilerden kesinlikle civciv almayın). Kutuya bir ampul sarkıtabilirsiniz. Diğer tavuklardan en az on beş gün ayrı ortamda tutun. Civciv yeminin yanına suyuna seker koyabilirsiniz. Arada sırada suyuna bir kaç aspirin atın.
* Köy tavuğu ve ondan üreyen (doğal  yöntemlerle) civcivler bir çok hastalığa karşı oldukça dayanıklıdır.
* Gurk tavuğun altına 10-12 adet yumurta koyarsanız iyi olur. Fazla konduğunda ısıtamaz ve devamlı bir kaçı yarı dışarıda kalır. Hep aynı yumurtalar dışarıda kalmayacağından cenin ölür ve hedeflenenden daha az civciv alırsınız.
* Çok üretim yapmak isterseniz bir dişi-erkek hindi alın. Hindi her seferinde ortalama 30 adet yumurtayı çıkarabilir.( hindi kendi yumurtaları ile birlikte gurk yatacaksa: hindi yumurtasının kuluçka süresi 28-30 gün, tavuk ise 21 gündür. Böyle olunca tavuk yumurtasını bir hafta geç koymanız gerekir.
* Hindi kuluçka esnasına dışarıya az çıkar. Genellikle aç kalır. Bazen altındaki yumurtaları yer. Bunu önlemek için ara sıra yumurta haşlayın (katı olmasın) kabuğu ile birlikte önüne diğer yemlerin üstüne koyun. Kabuğu ile birlikte yer.
* Tavuğunuzun kuluçka olmasını istiyorsanız ekşi hamur mayası yedirin.
*Tavuğunuz Temmuz-Ağustos aylarında kuluçkaya yatmış ise ve sıcak bölgede oturuyorsanız: tavuğun kalkmadığı durumlarda sizde yumurtaların üzerinden atın Dışarıya. Yoksa yumurtalar aşırı sıcaktan pişer ve çıkmaz. Tavuğun serin bir yerde kuluçkaya yatmasını sağlayın.

KÜMESLERDE ARADA BİR NELER YAPILMALIDIR ?

1 - On beş günde bir kafes tellerini ve  bacaların tozları temizlenmelidir.
2- Ayda bir içme sularına bir bidon suya 50gr hesabıyla göztaşı karıştırılmalıdır.
3 - Tespit edilen iç parazitler varsa bunlara karşı ilaç kullanılmalıdır.
4 - Altlıkların tavuklara zarar vermemesi için gerekli önlemler alınmalıdır.
5 - Farelere karşı tavuklara zarar vermeyecek tedbirler alınmalıdır.
6 - Kümeslerde sinek mücadelesi yapılmalıdır.
7 - Çok zorunlu olmadıkça tavukların yerideğiştirilmemelidir.
8 - Yumurta toplama, yem verme gibi işler,aynı kişi tarafından aynı renk elbise ile aynı yoldan yapılmalıdır. Serthareketlerden kaçınmalıdır.
9- Mecbur olmadıkça her türlü önlem alınsadahi kümese yabancı bir kimse sokulmamalıdır.

8 yorum:

  1. tavuklarim halen gurk olmaadilar yardim edin

    YanıtlaSil
  2. 6 tavuk 2 horozun var bir tavugum hasta 7 vermidon koydum sularına şirkete koydum bi zararı var mı endişeliyim

    YanıtlaSil
  3. Civcivimin hasta ağzı açık nefes alıp veriyor arada bir ayağa kalkıyor yemini suyunu içiyor napmalıyım lütfen yardımcı olun

    YanıtlaSil