Merak Ettiklerimiz(kesimhane)


UK KESİMHANESİ VE İŞLEME TESİSİ KURULUŞU
Herhangi bir bölgede tavuk kesimhanesi, ürün işleme ve paketleme tesisi kurulmak istendiğinde aşağıdaki unsurlara göre hareket etmek gerekmektedir.
         İşletmenin kurulması öngörülen arazinin niteliğinin (tarım arazisi olup olmadığı) araştırılması gerekmektedir.
         Proje sahibi arazinin tapusu ve arazinin niteliğinin belirlenmesine yönelik talebini içeren dilekçesi ile birlikte İl Tarım Müdürlüğü Proje İstatistik Şube Müdürlüğüne müracaat eder. Arazinin niteliği 5403 sayılı "Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu"nun 13. Maddesine göre değerlendirilir. Kurulacak işletmenin kullanım amacı, tarımsal işletme niteliğinde ise arazinin sınıfına bakılmaksızın kullanım izni verilir. Eğer kurulacak işletme entegre bir işletme konumunda ise arazi sınıfı değerlendirmeye alınır ve işletmenin, mutlak tarım arazileri, özel ürün arazileri ve dikili tarım arazileri dışında kalan, toprak ve topografik sınırlamalar nedeniyle üzerinde sadece geleneksel toprak işlemeli tarımın yapıldığı marjinal tarım arazisi sınıfında olması istenir. Tarım İl müdürlüğü ve Sanayi ve Ticaret İl müdürlüğünce alınan kamu yararı kararı, İl'deki toprak koruma kurulu kararı ve işletmenin kurulacak yerin alternatifi olmaması koşulları altında İl Tarım Müdürlüğünün görüşleri doğrultusunda Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca uygunluk belgesi düzenlenir.
         İşletme binasının inşaat ruhsatı ve gerekli izinler için; işletmenin kurulacağı arazinin yeri, mülkiyeti, imar durumu, varsa kadastro parsel bilgileri gibi bilgilerinin edinilmesi gerekmektedir.
         Kadastro ve çap bilgileri ile mimari proje bürosuna hazırlatılan proje ile, ilgili belediye başkanlıklarına yada bayındırlık il müdürlüklerine inşaat ruhsatı için müracaat edilir. Ek-1 de yer alan bilgi ve belgelerin tamamlanmasını istinaden ilgili birimden alınan inşaat ruhsatı ile inşaat süreci başlar.
         İnşaatın tamamlanmasını müteakip Ek-2 yer alan belgeleri tamamlayarak ilgili birimden (Bayındırlık İl Müdürlüğü/Büyükşehir Belediye başkanlığı/İlçe Belediye Başkanlığı) binanın kullanılabilirliğine yönelik iskan raporualınır.
         İnşaat süreci sonunda zorunlu tadilatların ortaya çıkması durumunda, mevcut onaylı proje üzerinde, yapılan değişikliklerinde yer aldığı tadilat inşaat ruhsatı alınır. Kullanım alanı değişikliğine yönelik ilgili Belediye/Bayındırlık İl Müdürlüğünden "cins değişikliği" ya da "plan değişikliği"ruhsata işlenir.

İşletmenin çalışma izni belgesi alabilmesi için "Kanatlı Hayvan Eti ve Et Ürünleri Üretim Tesislerinin Çalışma ve Denetleme Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik' çerçevesinde gerekli belgelerle tesisin bulunduğu valiliğe müracaat edilir. Bilgi ve belgeler il müdürlüklerince incelendikten sonra uygun olanlar 15 gün içerisinde Koruma Kontrol Genel Müdürlüğüne gönderilir. Bakanlık ve il kontrolörleri tarafından tesis incelendikten sonra uygun bulunanlara çalışma izin belgesi yazı ile gönderilir.
İl müdürlüğünün çalışma izni verme yetkisinde olduğu tesislerin sahipleri istenen bilgi ve belgelerle valiliğe müracaat ederler. İl müdürlüğünün bu bilgi ve belgelerin ve görevlendireceği kontrolörlerce yapılan incelemelerin neticesinde tesisin uygun bulunması durumunda valilik onayı alınarak il müdürlüğünce çalışma izni verilir.
1.     Dilekçe.
2.      Bu Yönetmeliğin (EK-1) ine göre düzenlenmiş beyanname.
3.      Bağlı olduğu meslek kuruluşundan üyelik veya faaliyet belgesi.
4.      Şirket ana sözleşmesinin yayımlandığı Ticaret Sicil Gazetesi veya noter onaylı nüshası.
5.      İmza sirküler sureti,
6.      Gayri Sıhhi Müessese Ruhsatı veya noter onaylı nüshası.
7.      Kapasite raporu.
8.      Yapı Kullanma İzin Belgesi.
9.      Sorumlu yönetici ve veteriner hekimler ile ilgili hükümler.
10. İmha edilecek etlere ilişkin rapor.
11.  Sıhhi tesisat projesi.
12. Diğer bakanlıklardan alınan belgeler.
1.     Personel, Bina ve Ekipman ile İlgili Hususlar
2.      Kesim, İç Temizleme ve Soğutma ile İlgili Hususlar
3.      Muayenede Dikkat Edilecek Hususlar
4.      Sağlık Damgalaması
5.      Soğutma ve Soğuk Muhafaza ile İlgili Hususlar
6.      Et Parçalama ile İlgili Hususlar
7.      Mamul Madde Üretimi ve Muhafazası ile İlgili Hususlar
8.      Ambalajlama ve Paketleme ile İlgili Hususlar
9.      Sevk Yeri ve Nakillerle İlgili Hususlar
27.08.2004 tarih ve 25566 sayılı Resmi Gazete 'de yayımlanan"Gıda ve Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeleri Üreten İş Yerlerinin Çalışma İzni" ve "Gıda Sicili ve Üretim İzni İşlemleri ile Sorumlu Yönetici İstihdamı Hakkında Yönetmelik" gereği; gıda maddeleri, gıda katkı maddeleri ve gıda ile temasta bulunan materyal ve ambalaj maddeleri üreten işyerleri gıda siciline kaydolmak, sicil numarası ve imal ettikleri ürünlerin bileşiminde bulunan maddeleri tescil ettirerek üretim izni almak zorundadırlar.
1.      İlgili merciden (GSH) işyeri açma ve çalışma ruhsatı,
2.      İlgili merciden alınan Gıda Sicili belgesi,
3.      Bakanlık tarafından verilen Çalışma izin belgesi,
1.     Dilekçe,
2.      Bağlı olduğu meslek kuruluşundan üyelik veya faaliyet belgesi,
3.      Şirket ana sözleşmesinin yayınlandığı Ticaret Sicil Gazetesi veya noter onaylı nüshası,
4.      İmza sirküleri sureti,
5.      Gayri sıhhî Müessese ruhsatı veya noter onaylı nüshası,
6.      Kapasite raporu,
7.      Sorumlu yöneticinin noter onaylı sözleşmesi, diploma örneği ve söz konusu iş yerinde sorumlu yönetici olarak çalıştığına dair meslek odasından alacağı
İş yeri açma ve çalışma ruhsatı ile gıda sicil belgesi; üretim tesisi, mücavir alan içerisinde ise belediyelerce, mücavir alan dışında ise özel idarece, organize sanayi bölgesi içerisinde ise organize sanayi bölge başkanlığı(müdürlüğü) tarafından düzenlenerek, iş yerine sicil numarası verilir ve sicil kaydı yapılır.
Türk Gıda Kodeksi'nde tanımı yapılarak ürün tebliği yayımlanmış gıdalar için üretim izni almak isteyenler Ek-3'te yer alan beyanname ve ürün etiket örneği ile birlikte, ürün tebliği yayımlanmamış gıdalar için üretim izni almak isteyenler ise Ek-4'te yer alan bilgi ve belgelerle birlikte İl Tarım Müdürlüklerine müracaat ederler.
Üretim izni için başvuruların uygunluğu Bakanlık ve İl kontrolörleri ile birlikte denetlenmektedir. İşlemler, eksiksiz olan başvuru dosyasının kabul tarihinden itibaren en geç otuz gün içinde değerlendirilir.
Üretim izinleri; 60 BG beygir gücünün üzerinde motor gücü bulunan iş yerlerinin üretim izinleri Bakanlıkça, 60 BG gücünün altında motor gücü bulunan iş yerlerinin izinleri ise il müdürlüklerince verilir.
"Kanatlı Hayvan Eti ve Et Ürünleri Üretim Tesislerinin Çalışma ve Denetleme Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik' gereği;kombina ve kesimhanelerde veteriner hekim, bu Yönetmelikkapsamındaki diğer tesislerde ise veteriner hekim, gıda mühendisi ve ziraat fakültelerinin gıda bilimi ve zootekni bölümü mezunları sorumlu yöneticilik yapabilir. Sorumlu yöneticinin göreve başlaması, kayıtlı bulunduğu meslek odasından alınacak belge üzerine, noter onaylı sözleşme ile yapılır. Noter onaylı sözleşmede sözleşme süresi ile çalışma gün ve saatleri belirtilmelidir. Yapılan sözleşmenin bir örneği sözleşmenin yapıldığı tarihten itibaren 7 gün içerisinde yetkili merciye gönderilir. Sorumlu yönetici işten ayrılmak istediği takdirde bir ay önceden çalıştığı tesis idaresine ve tesisin bulunduğu yerdeki yetkili merciye yazılı olarak bildirmek zorundadır. Sorumlu yöneticinin işten çıkartılmak istenmesi halinde aynı işlemlerin tesis idaresince yapılması ve bu süre içerisinde yeni bir sorumlu yöneticinin istihdamı zorunludur.
Kombina ve kesimhanelerde her kesim hattı ve vardiya başına bir kişi olmak üzere yeterli sayıda muayene veteriner hekimi çalıştırılması zorunludur. Muayene veteriner hekimi, sorumlu yönetici tarafından kombina veya kesimhanede üretilen et ve et ürünlerinin sağlığa uygun olduğunu beyan eden belgeyi veteriner sağlık raporuna çevirerek onaylar ve canlı hayvan ile et, sakatat ve ürünlerinin nakliyesinde kullanılan araçların bu Yönetmelikte belirtilen şartlara uygunluğunu ve temizlik ve dezenfeksiyonunun uygun şekilde yapılıp yapılmadığını kontrol eder.
Çalışma izni verilmiş tesislerde Bakanlığın müsaadesi olmadan herhangi bir değişiklik ve ilave yapılamaz. Tesiste yapılmak istenilen değişikliğe ait projeler ve değişikliğin gerekçesi bir dilekçe ekinde valiliğe bildirilir. Yapılmak istenilen değişikliğe ait gerekçe ve projeler; kombina ve kesimhanelerde Genel Müdürlükçe, diğer tesislerde il müdürlüğünce incelenerek uygun bulunanlara izin verilir. Çalışma izni alınmış tesislerde, süresi içinde yapılacak değişiklik çalışmasının hiç bir şekilde üretimi etkilememesi durumunda üretimin devamına izin verilebilir. Değişiklik talebinin uygun bulunup bulunmadığı dilekçe tarihinden itibaren en geç (1) bir ay içerisinde yazılı olarak tesise bildirilir. Değişikliğin tamamlandığının tesis sahibi tarafından dilekçe ile bildirilmesi üzerine yapılacak denetim sonucunda, uygun olanlara çalışma izni yeniden düzenlenir.
Çalışma izni, üzerinde yazılı olan gerçek veya tüzel kişi veya resmi kuruluş, adres, kapasite ile faaliyet alanı için geçerlidir. Bunlardan herhangi birinin değişmesi halinde çalışma izni geçerliliğini kaybeder. Çalışma izninde belirtilen sahip veya unvanın değişmesi hallerinde değişiklik ekinde değişikliğe dair ve Bakanlık uygulama talimatında belirtilen bilgi ve belgeler ile çalışma izninin aslının da bulunduğu bir dilekçe ile aynı gün valiliğe bildirilir. Yetkili merci çalışma izni üzerinde gerekli düzeltmeyi yapar veya yeniden çalışma izni düzenler.
Çalışma izin belgesinin kaybolması veya okunamayacak şekilde tahrip olması halinde ilgili gazete ilanı veya tahrip olmuş çalışma izin belgesinin aslı bir dilekçeye eklenerek valiliğe müracaat edilir. Yetkili merci tarafından uygun görülmesi halinde yeniden eski tarih ve sayı ile gerekli açıklama da yapılarak çalışma izin belgesi düzenlenir.
Tesisin faaliyetinin tesis sahibi tarafından durdurulması veya kapatılması hallerinde bu durum yazı ile valiliğe bildirilir.
İLGİLİ MEVZUATLAR
1.     Kanatlı Hayvan Eti ve Et Ürünleri Üretim Tesislerinin Çalışma ve Denetleme Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik (Yetki Kanunu: 5179, 3285 - 08.01.2005 tarih ve 25694 sayılı Resmi Gazete).1.      Gıda ve Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeleri Üreten İş Yerlerinin Çalışma İzni ve Gıda Sicili ve Üretim İzni İşlemleri ile Sorumlu Yönetici İstihdamı Hakkında Yönetmelik (27.08.2004 tarih ve 25566 sayılı Resmi Gazete).
2.      5403 Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu (Kabul Tarihi : 03.07.2005)

1.        Kadastro Müdürlüğünden alınan Aplikasyon krokisi.
2.      İmar durumu (çap) (1 Yıl)
3.      Yol kotu tutanağı.
4.      Yapı denetim firması izin belgesi (noter tasdikli).
5.      Yapı sahibi-yapı denetim kuruluşu sözleşmesi.
6.      Zemin etüdü.
7.      Mimari proje.
8.      Tapu tescil belgesi.
9.      Vekaletnameler (Noterden).
10. Bağımsız bölüm liste beyanı (Noterden).
11.  Asansör projesi.
12.  Cebri havalandırma projesi.
13.  Yangın tahliye+Algılama+Söndürme projesi.
14. Betonarme+Statik projesi.
15.  Sıhhi tesisat projesi.
16.  Isı yalıtım projesi.
17.  Isıtma tesisat projesi.
18.  Asansör tatbikat projesi.
19. Elektrik tesisat projesi.
20.  Doğalgaz tesisat projesi.
21.   Telefon tesisat projesi.
22.  Yol katılım ilişiksizlik belgesi.
23.  Kanal katılım ilişiksizlik belgesi.
24.  m2 cetveli.
25.   Toprak hesabı.
26.  Yapı sahibi-Müteahhit sözleşmesi.
27.  Müteahhit sicil belgesi (Ticaret odasından).
28.  Mal sahibi vergi kaydı.
29.  Müteahhit vergi kaydı.
30.  Yapı denetim kuruluşu taahhütnamesi.
31.  Proje müellifleri sicil durum belgeleri.
32.  Yapıya ilişkin bilgi formu (bakanlık tasdikli).
33.  Yapı denetçisi ve yardımcı kontrol elemanı ikametgah belgeleri.
34.   Sığınak komisyon raporu (İlçe Sivil Savunma Müdürlüğünden).
35.  Yapı denetim hizmet bedeli ilk taksit makbuzu.

1.     Yapı kullanma izin belgesi dilekçesi.
2.      Kanal ruhsatı (ASKİ, İSKİ,...).
3.      Toprak vizesi.
1.      Temel vizesi.
2.      Isı yalıtım vizesi.
3.      Emlak alım vergisi(veraset ve harçlar) (Vergi Dairesinden).
4.      İşgalliye yazısı (Gelirler Müdürlüğünden).
5.      Çevre tanzim yazısı (İmar Müdürlüğünden).
6.      Doğal gaz yazısı (EGO,..).
7.     Asansör ruhsatı (bina asansörlü ise).
8.     Binanın 13x18 ebadında 2 ön, 2 arka cephe fotoğrafları.
9.      SSK'ya prim borcu bulunmadığını belirten yazı.
10. Emlak ve çevre temizlik gelir şube müdürlüğünden alınmış emlak vergisi olmadığına dair belge.
11.  TELEKOM Genel Müdürlüğünden alınmış emlak vergisi borcu olmadığına dair belge.
12. Demir vizesi (17.11.1999 tarihinden sonra yapı ruhsatı alanlar).
13. Mimari proje onayı (01.01.2000'den sonraki binalarda yapı kullanma izin belgesi
aşamasında sığınak uygunluk raporu istenmektedir).
EK-3
ÜRÜN KODEKSLERİ (TEBLİĞLERİ) YAYIMLANMAMIŞGIDALAR İÇİN ÜRETİM İZNİ BAŞVURUSU
1.     Dilekçe,
2.      Çalışma izni ve gıda sicili belgesi sureti,
3.      Sorumlu yöneticinin noter onaylı sözleşmesi, diploma örneği ve söz konusu iş yerinde sorumlu yönetici olarak çalıştığına dair meslek odasından alacağı belge (meslek odası olmayanlardan istenmeyecektir),
4.      Marka tescil belgesi (marka adı yazılabilmesi için Türk Patent Enstitüsü'ne başvurduğuna dair belge ve emtia listesi),
5.      Üretilecek ürünün bileşen listesi ve bileşenlerin miktarı,
6.      Üretim teknolojisi, üretim akış şeması,
7.      Türk Gıda Kodeksi'ne uygun etiket örneği

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder