Merak Ettiklerimiz(Tavuk-2)


PORCU VE TAVUK
 


            Sporcular için proteinin önemli bir besin olduğunu genellikle çoğu insan ve sporcular bilir. Protein, vücudumuzdaki bir çok biyolojik işlev için gerekli kimyasal bileşendir. Özellikle vücut geliştirme sporu yapanların kaslarını geliştirmesi için protein sentezi (vücut hücrelerinin onarımı, yeniden yapılandırılması ve aminoasitlerin proteine dönüştürülmesi) ancak yeterli miktarda protein tüketilmesiyle uygun şekilde gerçekleşir. Kaslarına normal insanlardan daha fazla gerilim uygulayan sporcuların yüksek oranda protein alması gerekmektedir. Bu oran yaklaşık kişiye göre kilo başına 1,5 ve 2,5 gram olarak alınmalıdır. Protein açısından zengin besinler; yumurta, tavuk, süt ve kırmızı ettir.


            Özellikle tavuk etinin protein değeri yüksektir, hazmı kolaydır ve yağ oranı düşüktür. Lezzet açısından diğer tavuğun diğer kısımlarına göre daha az lezzetli olan tavuk göğsündeki protein değeri çok yüksek olmasının yanında yağ oranıda düşüktür. Diet yapanların protein ihtiyacını tavuk göğüsünden karşılamasında fayda vardır. Örneğin 100 gram tavuk göğsünde, 31 gram protein ve 4 gram yağ vardır.
250 gram haşlanmış tavuğun besin değerleri şöyledir;


HAŞLAMA TAVUK BESİN DEĞERİ

protein 26,2

yağ 10,5

kalori 259

kalsiyum 31,3

demir 2,6

a vitamini 1,20

b1 vitamini 0,2

niasin 12,9

c vitamini 14,6

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder